До 100 річчя від дня народження І.М.Кожедуба тричі Героя СРСР

Зірковий сокіл

Шанований вчора, уславлений нині,

Він буде й надалі рідним і близьким,

Великий льотчик України,

Хрещений небом українським.


 

Є така справа – захищати Батьківщину. Шосткинська земля дала країні багатьох героїв, які у важкий час стали на її захист. Особливе місце серед них зайняв видатний українець, який ще за життя став легендою, лицар неба, зірковий сокіл - Іван Микитович Кожедуб.

Від вихованця Шосткинського аероклубу до маршала авіації - ось життєвий шлях звичайного хлопця з невеличкого поліського села.

Івану Кожедубу тричі було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Іван Микитович Кожедуб народився 8 червня 1920 р. у селі Ображіївка на Сумщині (мал.1), неподалік міста Шостки. У рідному селі закінчив семирічну школу. Іван гарно малював, мріяв стати художником, але на жаль вступити до художньої школи не мав фінансової можливості. За його словами, розвинені окомір і зорова пам'ять потім сильно допомагали в льотній роботі.


У 1936 р. пішов в Шосткинський хіміко-технологічний технікум та одночасно навчався в місцевому аероклубі.

1941 р., після закінчення Чугуївського військового авіаційного училища льотчиків, І.М. Кожедуб був призначений льотчиком-інструктором. 

З березня 1943 року – у діючій армії. За роки війни Іван Кожедуб здійснив 330 вильотів, провів 120 повітряних боїв і особисто збив 62 ворожих літаки. За співвідношенням повітряних боїв і збитих у них літаків ворога він був визнаний найрезультативнішим льотчиком Другої світової війни.

Вимогливий до себе, шалений і невтомний в бою, Кожедуб був ідеальним повітряним бійцем: ініціативним, зухвалим і водночас розважливим, відважним і вмілим, лицарем без страху і докору. «Висота - швидкість - маневр - вогонь!» - було девізом Івана Микитовича. Він був народжений для бою, жив боєм, жадав його.

Кожедуб став відомий всій країні. Люди впізнавали його на вулиці, захоплювалися ним. Своїм героїзмом і майстерністю він надихав інших.

У післявоєнні роки Іван Микитович присвятив дуже багато часу, енергії, натхнення, знань вихованню майбутніх офіцерів (мал.2). Його життєвий шлях і успіх став дороговказом для багатьох поколінь лицарів п’ятого океану. Проводив велику громадську роботу.


Незважаючи на сяйво зірок на погонах і грудях, на зіркову хворобу не хворів, міг запросто зустрітися зі школярами. Написав декілька книг: «Служу Батьківщині», «Вірність Вітчизні».

Іван Микитович постійно підтримував зв'язок з мешканцями Шостки. Часто його бачили в рідному селі Ображіївці. Своїм ратним подвигом Іван Микитович Кожедуб прославив нашу Україну та Шосткинську землю. 

Вдячні мешканці Шостки вже в час незалежної України (1998 р.) надали йому, першому в місті, звання «Почесного громадянина міста Шостки».

Городяни бережуть пам’ять про свого великого земляка:

1. У 1949 році в селі Ображіївці йому відкрили пам'ятник роботи Євгена Вучетича (мал. 4 - фото в центрі).

2. Шосткинський технікум, де навчався Іван Кожедуб, носить його ім’я.

3. 8 червня 2005 р. в гуртожитку Шосткинського хіміко-технологічного технікуму відкрився «Музей І.М. Кожедуба» (мал. 4 - фото справа).

4. У парку Кожедуба був встановлений експонат - реактивний літак МіГ-21 УМ. Саме на такому у післявоєнні роки літав Іван Кожедуб (мал. 4 - фото зліва).




Популярні дописи з цього блогу