День в історії

День вишиванки

Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Вишита сорочка є не тільки матеріальною, а й духовною спадщиною українського народу.

Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров'я та краси. Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Новонародженим дітям першу вишиванку шили матері або бабусі, читаючи молитви за здоров'я малюка. Дівчата шили вишиванки і до свого весілля – в якості приданого.

На початок ХХ століття, коли українська нація почала боротьбу за свої політичні права, вишиванка стала використовуватися як патріотичний та культовий одяг, символ української ідентичності. 

Щорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури. За традицією, в цей день всі охочі приходять на роботу або навчання у самому пізнаваному елементі українського костюма – у вишиванці. По всьому світу проводяться святкові ходи, акції та флешмоби в підтримку української культури.

Цього року День вишиванки припадає на 21 травня. На жаль карантин не дає нам змоги провести свято з розмахом. Але всі разом ми зможемо зберегти красиву традицію. Не будемо сумувати і згадаємо незабутні моменти свята минулих років.

Педагогічний колектив та учні Державного навчального закладу «Шосткинський центр професійно-технічної освіти» вітають усіх українців зі святом і приєднуються до акції "Я - українець! Я - бренд!"














Популярні дописи з цього блогу