Вшанування пам’яті жертв геноциду Кримськотатарського народу

брест - 18 травня – день пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
Шановні учні! 

18 травня ми будемо вшановувати пам'ять жертв геноциду Кримскотатарського народу.

Депортація кримських татар почалася 18 травня 1944 року вночі і тривала до 20 червня. Офіційною підставою для цього стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859-сс "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії в нібито масової зраді і масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Їх загнали в товарні вагони і відправили в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, а також у Росію – в Марійську АРСР, на Південний Урал і в Костромську область.

Під час кількатижневої дороги депортованих майже не годували і не поїли.

У телеграмі на ім’я Сталіна НКВД прозвітував про виселення 183 155 осіб. В основному, це були жінки, діти і люди похилого віку. Бо ж чоловіки в цей час іще воювали на фронтах Другої світової війни у лавах Червоної армії.

Самі кримські татари нарахували 423 100 депортованих.


Про моторошні події, які сталися у Криму 1944 року можна дізнатися з матеріалів Українского інституту національної пам'яті. Але чи  запам'ятаються Вам, молодому поколінню яке ніколи не бачило таких жахів,  рядки сухих архівних фактів.  
Чи зможе Ви відчути ту страшну, гнітючу атмосферу?
 
 Я пропоную Вам  переглянути фільми "Хайтарма" та "Чужа молитва". А ще згадати виступ татарської співачки Джамали на Євробаченні 2016 і замислитися над її віршами. 

І тоді Ви зможете зробити висновки, що такі жахливі події не повинні повторитися в майбутньому. Що такі моторошні слова, як депортація, геноцид, Голокост, Голодомор мають залишилися тільки на сторінках підручників історії.

Jamala - 1944 (Ukraine) at the Grand Final of the 2016 Eurovision Song

посилання

 Contest

"1944"
Коли приходять незнайомці…
Вони приходять до твого дому,
Вони вбивають вас всіх і кажуть:
«Ми не винні… не винні»
Де ваш розум?
Людство плаче.
Ви думаєте, що ви боги,
але люди вмирають.
Не ковтайте мою душу, наші душі.
Я не могла провести свою молодість там,
Тому що ви забрали мій світ.
Ми могли б побудувати майбутнє
Де люди вільно живуть і люблять.
Щасливі часи.
Де ваші серця?
Людство...
Ви думаєте, ви боги.
Але люди вмирають
Не ковтайте мою душу, наші душі.
Я не могла провести свою молодість там,
Тому що ви забрали мій світ.

"Хайтарма" 
режисер Ахтем Сеітаблаєв, Україна, 2013 рік 

Хайтарма – це кримськотатарський народний танець. Символ вічного руху. І він заворожує. Але фільм, звичайно, не про танець. 



Фільм розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу 18 травня 1944 року — сталінської депортації кримських татар. 
У центрі сюжету фільму — льотчик, двічі герой Радянського Союзу, Аметхан Султан. У травні 44-го року після звільнення Севастополя Аметхан відправляється у відпустку в рідну Алупку. На його очах 18 травня і починається депортація кримських татар.


"Чужа молитва"
режисер Ахтем Сеітаблаєв, Україна, 2017 рік 


 Обов'язково подивіться цей фільм. Він про мужність, силу духу, любов до ближнього, про найвищу цінність людського життя, про людяність.

Військова драматична кінострічка «Чужа молитва», розповідає невигадану історію, що сталася під час окупації фашистськими військами кримського півострова. Головними героями кінострічки стали діти і вихователька дитячого будинку дівчина кримськотатарського походження Саїда Арифова. Під час окупації Бахчисарая, німецькі солдати проводять посилені пошуки комуністів і євреїв. Знайдені нещасні або викрадаються в Німеччину або концтабори, або розстрілюються на місці. Єврейські родини змушені відправляти дітей в гори, аби ті не попалися на очі фашистським нелюдам. Група дітей, залишившись без підтримки батьків, виявляється беззахисною перед загрозою. Тоді один з єврейських дітей по імені Іцхак звертається за допомогою до Саїди. Дівчина, не роздумуючи придумує спосіб уберегти єврейських дітей за допомогою підміни їх національності. Саїда дає дітям нові імена і навіть навчає татарській мові. Дії відбуваються в 1944 році, попереду звільнення Криму від фашистів і прийдешнє примусове переселення кримських татар. 

Більше інформації за посиланням

Словничок

Геноци́д — цілеспрямовані дії з метою знищення повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними, етнічними, расовими, корисливими або релігійними мотивами.

Депортація примусове переселення, вигнання чи висилка з постійного місця проживання або з держави окремих осіб чи народів.

Дезерти́рство — самовільне залишення місця військової служби, самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем з метою ухилитися від військової служби.

Кри́мські татари східноєвропейський тюркський народ, що історично сформувався в Криму; разом з малочисельними караїмами та кримчаками кримські татари відносяться до корінного населення Кримського півострова.

Колабораціоні́зм — співпраця населення або громадян держави з ворогом в інтересах ворога-загарбника на шкоду самій державі чи її союзників і участь у переслідуванні патріотів країни, громадянином якої є колаборант.



Популярні дописи з цього блогу